Abdij Roosenberg
      Stilte die een uitweg zoekt . 1 / 29   27 oktober 2016

De Abdij van Roosenberg is een abdij in de Belgische gemeente Waasmunster, sinds 1238.

Van bij de start was de abdij in handen van Victorijnen of Reguliere Kanunnikessen van Sint-Victor die leefden volgens de regel van de Heilige Augustinus. In de jaren 70 ging men, omwille van minder roepingen, over tot fusie met de Mariazusters van Franciscus en werkte men verder onder die naam. De derde en huidige abdij is sedert 1975 gelegen aan de Oudeheerweg-Heide.

Eerste locatie .
De eerste Roosenbergabdij werd in 1237-1238 opgericht aan de boorden van de Durme op verzoek van de Doornikse bisschop Walter van Marvis. In 1419 brandde het gebouw af, later werd het – in 1379 en 1459 – verwoest door de Gentenaars en in 1578 door de calvinisten. Telkens werd de abdij heropgebouwd, maar tijdens de Franse Revolutie werd de abdij verbeurd verklaard, gebruikt als kazerne en in 1797 afgebroken.

Tweede locatie .
In 1831 kwam er een nieuw gebouw in de Kerkstraat door bemiddeling van de abdis Johanna van Doorselaer van ten Ryen (1782-1863). Deze dame kocht met haar erfdeel enkele woningen, liet die afbreken en richtte er de tweede abdij van Roosenberg op. Dit gebouw bleef in gebruik tot in 1975.

Derde Locatie .
Het centrum van de Waaslandse gemeente werd verlaten en men zocht rustiger oorden op langs de Oudeheerweg-Heide. Het nieuwe gebouw opgericht in 1975 is van de hand van de benedictijn-architect Hans van der Laan.

De abdij staat open voor personen en groeperingen die zich willen verdiepen in het geloof, de stilte opzoeken en zich willen bezinnen.

Nog voor de zomer van 2014 verhuizen de zes zusters van de Abdij van Roosenberg in Waasmunster naar het hoofdklooster in de Kerkstraat. 'Wegens onze leeftijd is het onverantwoord om hier te blijven', zegt zuster Trees, overste van de abdij.

   
Bron : Wikipedia